Een gezonde ochtend routine is de basis voor een gezonde zelfzorg. In de ochtend ben je op je productiefst en krijg je een goed gevoel als je een aantal gezonde zelfzorg maatregelen kunt afvinken na afloop.

Mindful ochtend-routine

Een beste ochtendroutine bestaat niet. Het verschilt namelijk van persoon tot persoon. Ik kies zelf voor een mindful-routine want ik ben bijvoorbeeld geen diehard sporter. 10-20 min mediteren in de ochtend helpt mij om in te checken bij mijzelf. Ook al lijkt het alsof de meditatie is ‘mislukt’ omdat ik heel veel afdwaalde dan alsnog is dit een fantastische manier om mijzelf beter in beeld te krijgen. Hoe ik mij voel, wat me heeft geraakt, wat ik heb gedroomd, in welke mood dat ik ben, wat er aandacht mag krijg etc.. Zo kan ik beter bij mijzelf blijven en beter voor mijzelf zorgen want het werkt nog langer door gedurende de dag.

Journaling

Kort schrijven in mijn dagboek helpt mij om de dag voor te bereiden en alles beter te onthouden wat ik allemaal wil doen en welke intenties ik wil neerzetten voor de dag. Ook is het fijn en behulpzaam om soms even terug te bladeren en je te realiseren dat we onze gedachtes niet al te serieus moeten nemen. De ene dag kun je je heel druk maken over iets en een paar dagen later realiseer je je dat het totaal verdwenen is. It’s all in the mind..

Stretchen/yoga

Stretchen en yoga is voor mij als yogadocente bijna dagelijkse kost maar echt voor mijzelf alleen een aantal yogahoudingen doen is er vaak niet bij. Toch merk ik dat als ik dat doe, dat mijn lijf dat heerlijk vind en zo echt contact kan maken met mijn lichaam. Voelen waar ik bijvoorbeeld vastzit en dus daar wat aandacht aan mag besteden zodat het weer beter allemaal kan doorstromen in mijn lijf.

Koud douchen

Koud afdouchen is niet echt mijn ding momenteel omdat ik het vaak erg koud heb. ( iets met slechte doorbloeding ben ik bang) maar ik voel wel dat als ik wat langer heet douche dat ik dan wel de moed heb en het aankan om de kraam op het laatste moment 30 sec op koud te zetten. Het gevoel na de koude douche is echt heerlijk en geeft je een echte boost!

Dankbaarheid

Iedere dag 3 dingen benoemen waar ik dankbaar voor ben, brengt mij in een andere staat. Het brein is vaak geneigd om je te richten op wat er allemaal anders moet. Zo beland je al snel in een ontevreden en ongelukkig gevoel. Door je te richten op wat je WEL allemaal al hebt kun je de dankbaarheid weer voelen en voel je je automatisch weer een stuk positiever en blijer. En dat allemaal helemaal gratis.

Ademoefeningen

Ademoefeningen helpen om me beter te leren focussen, mijn ademhaling te verbeteren en meer zuurstof op te nemen, wat ook weer allemaal gezondheidsvoordelen heeft. Zeker als ik snel afgeleid ben, te veel gedachtes heb en mijn hoofd soort wattig aanvoelt en vol zit, is dit een heerlijke start van de dag en maakt het letterlijk weer ruimte in mijn hoofd.

Vertragen

Ik probeer mijn ochtenden sinds mijn stilte-retraites op een rustiger tempo te doen. Ik probeer iets meer in de vertraging te gaan zodat ik beter alle handelingen met aandacht kan blijven volgen. Bijvoorbeeld douchen, aankleden, tandpoetsen met zoveel mogelijk aandacht te blijven doen zonder te verzinken in allerlei gedachtes en gevoelens.

Ontbijt

Het ontbijt probeer ik zo gezond mogelijk te starten want als ik al begin met een tosti in de ochtend dan eet ik de hele dag vaak ongezond en onbewust. Eet ik havermout bijvoorbeeld dan ben ik lekker lang verzadigd en kan ik beter gemotiveerd blijven om ongezonde snacks te gaan eten en te snoepen.

liefdevol

Ik probeer de rest van de dag gemakkelijk naar mijzelf toe te zijn. Niet te streng en liefdevol. Ik probeer bewust te blijven van mijn gedachtes, mijn innerlijke criticus en hoe ik met mijn energie omga. Wat ik tot mij neem op het gebied van voeding, energie van mensen om mij heen , programma’s waar ik naar kijk etc.. dit gaat met vallen en opstaan.. en dat bevalt mij prima want dit gaat stapje voor stapje beter en beter. Ik ben blij en dankbaar dat ik mijn leven zo mag leven en dat ik de enorme luxe heb om een keuze hierin te mogen hebben hoe ik mijn leven inricht.

  • Goed voor jezelf zorgen is niet egoïstisch. Nee. …
  • Start met dagelijks mediteren. …
  • Ontwerp een effectieve ochtendroutine. …
  • Koester je belangrijkste relaties. …
  • Richt je op de dingen die je wél onder controle hebt. …
  • Breng je aandacht vaker naar het moment. …
  • Maak je geluk en groei belangrijk. …
  • stel jezelf dagelijks de vraag; Waar ben je dankbaar voor in je leven. …